PLANINSKO DRUŠTVO

ZABUKOVICA

VODNIŠKI ODSEK

 

 

 

 

vabi na izlet na

OLŠEV0-1929m

v soboto, 28. oktobra 2006 ob 6.15 uri iz Migojnic

 

 

 

Olševa je seveda najbolj znana po Potočki zijalki. Malokdo pa ve, da je gora tudi sicer kar dobro preluknjana- v zahodnem grebenu so kar tri velika naravna okna, ki jim po lepoti v naših gorah (ali pa vsaj v Karavankah, no!) ni primere….

Petkilometerski greben leži med Peco in Raduho. Gora polna skrivnostnih skalnih oblik, ogromnih oken in stopinj kamenodobnega človeka.

Potočka zijalka je verjetno eno naših najbolj znanih orheoloških najdišč. To 40.000 let staro kamenodobno jamsko bivališče si je moč ogledati, če se odpravimo na Olševo, privlačno goro na vzhodnem delu Karavank.

Tokratno izhodišče našega izleta bo vasica Podolševa, ki leži pod gorskim grebenom Olševe vse od višine 1020m do 1327m. Središče naselja je cerkvica Sv. Duha. Prvotna cerkev je tu stala že v začetku 17-tega stoletja, nova pa je bila posvečena leta 1891.

Po dobri uri hoje bomo na avstrijski strani občudovali naravna Lipševa vrata, ki so visoka okoli 10 metrov in nudijo lep pogled na spodaj ležeče visokogorske kmetije. Avstrijski del Olševe je obrnjen proti severu in izjemno prepaden, strma pot pa vodi skozi vrata in nato tik pod visokimi pečinami na vrh z imenom Obelkamen. Najvišji vrh Olševe z imenom Govca-1292m je na drugi (slovenski) strani 5 km dolgega grebena. Pot od enega konca grebena do drugega je izjemno slikovita, saj pogled sega daleč na avstrijsko stran, Peco, Raduho, Kamniško savinjske Alpe z Logarsko dolino, Storžič s Tolstim vrhom, Košuto…..

Svetovno znamenitost, Potočko zijalko, si ogledamo ob povratku. Zijalka se nahaja na višini 1700m. Jama je dolga 110m ter široka do 40m. Približno 20.000 do 40.000 tisoč let nazaj- v kameni dobi, naj bi bilo tu središče tedanjih lovcev. Danes je tu pomembno arheološko in palaentološko najdišče. Tu so bile najdene kosti več kot 40-tih različnih vrst živali (vključno s kostmi jamskega medveda), 130 kamnitih konic puščic, i.t.d….

Zadnji del sestopa poteka po poti začetnega vzpona, skozi gozd, proti cerkvici Sv. Duha pod Olševo.  

 

 

Zbrali se bomo ob 6.00 uri na AP na Glaziji in ob 6.15 uri izpred pisarne društva v    Migojnicah in na AP v Žalcu.

 

 

PRIJAVITE SE pri organizacijskem vodji  Boris Lukanc Luka-tu, tel. 041-698-740. Izlet je srednje težaven, priporočljiva je uporaba čelade in pohodniške opreme. Cena prevoza je 3.000 SIT za odrasle, za otroke v spremstvu staršev brezplačno, za mladino polovično.

 

 

 

VABLJENI VSI LJUBITELJI NARAVE!