PLANINSKO DRUŠTVO

ZABUKOVICA

VODNIŠKI ODSEK

 

 

vabi na izlet na

POREZEN (1630m)

v soboto, 25. marca 2006 ob 6.00 uri iz Migojnic

 

 

 

Porezen (1630m) je gora nad Baško grapo, Selško dolino in dolino Cerknica; je najvišji vrh Cerkljanskega hribovja. Porezen je grajen iz apnencev in skrilavcev. Severna in vzhodna pobočja so gozdnata, južna in zahodna pa so večinoma pokrita s pašniki in senožetmi. Na Poreznu raste značilno alpsko cvetje, med drugimi lepi jeglič panonski svišč in alpska možina.

Med obema svetovnima vojnama so Italijani vrh Porezna močno utrdili. Še zdaj so vidni dolgi betonirani podzemni hodniki do utrdb, ki so bile obrnjene proti takratni državni meji. Med NOB so na območju Porezna delovale razne enote NOV, tod so bila tudi osvobojena ozemlja na Cerkljanskem. Med zadnjo veliko sovražnikovo ofenzivo, marca 1945, so Nemci v gosti megli presenetili borce NOV, ki so počivali v utrdbah in podzemnih hodnikih; v boju je padlo 36 borcev, 145 pa so jih ujeli in jih vse postrelili v vasi Jesenica pod Kojco. Na vrhu Porezna spomenik v spomin na žrtve tragedije.

V okolici se nahaja tudi Slovenska vojaška partizanska bolnišnica Franja (536m), ki je skrita v skalni soteski Pasice, skozi katero teče potok Cerenščica. Konec leta 1943 so jo zgradili za potrebe 9. korpusa NOV; obsegala je 12 barak.

 

Našo turo bomo pričeli na Petrovem Brdu; to je razloženo naselje na slemenskem razvodnem prevalu med Sočo in Savo, ki povezuje Slatnik na severu s Poreznom na jugu. Med obema vojnama je tod potekala jugoslovansko-italijanska državna meja. Od tod bomo v dobrih 2h in pol, prišli do doma Andreja Žvana-Borisa (SPP-žig) na Poreznu (1590m). Po daljšem postanku in okrepčilu bomo sestopili proti vojaški partizanski bolnišnici Franja, kamor bomo prispeli po 3h hoje(SPP-žig).

 

Zbrali se bomo ob 5.45 uri na AP na Glaziji in ob 6.00 uri izpred pisarne društva in na AP v Žalcu.

 

 

PRIJAVITE SE pri organizacijskem vodji Lukanc Boris Luka-tu, tel. 041-698-740. Izlet je lahek in bo v vsakem vremenu, potrebujemo vremenu in izbrani smeri primerno pohodniško opremo. Cena prevoza je 3.500 SIT za odrasle, za otroke v spremstvu staršev brezplačno, za mladino polovično.

 

 

 

 

 

VABLJENI VSI LJUBITELJI NARAVE!