PLANINSKO DRUŠTVO

ZABUKOVICA

 

 

VABI 24. 3. 2008 NA

URŠLJO GORO ( 1699 m )

 

Uršlja gora je visoka 1699 metrov in sodi med lažje dostopne planinske cilje. Ob prihodu na goro se ponuja lep razgled na Mežiško, Mislinjsko, Šaleško in Dravsko dolino. Na vrhu stoji cerkev sv. Uršule, ki je najvišje stoječa cerkev na Slovenskem.

Z Uršlje gore je obširen razgled. Na vzhodu in jugovzhodu ležijo Mislinjska, Šaleška in Spodnja Savinjska dolina, lepo vidimo Slovenj Gradec, Velenje in Šoštanj, zadaj pa Pohorje, Paški Kozjak, Goro Oljko in Posavsko hribovje; proti jugu so Smrekovec, Golte, Dobrovlje, Menina planina, za Belimi Vodami pa vidimo tudi delček Gornje Savinjske doline; od jugozahoda proti severozahodu se zvrstijo Raduha, Olševa, Savinjske Alpe, Peca in Svinška planina; na severu leži Mežiška dolina z Ravnami in Prevaljami; v podnožju Uršlje gore vidimo Ivarčko jezero, Kotlje in Preški Vrh, desno hriboviti Selovec, za dolino Strojno in Črneško goro, zadaj pa Golico; na severovzhodu se kaže delček Dravske doline s Košenjakom nad njo. Ob dobri vidljivosti vidimo tudi Julijce s Triglavom, Visoke Ture in Panonsko nižino.

 

Smer poti: Sleme – Uršlja gora -  Naravske Ledine

Skupni čas hoje: 5 – 6 ur

Povratek: v poznih popoldanskih urah

Stroški prevoza: 11 EUR –odrasli, otroci brezplačno, dijaki in študentje polovično 

 

Pohod bomo začeli na Slemenu, do koder nas bo pripeljal avtobus. Pot bomo začeli po bolj ravninskem delu, da se bomo lahko dobro pripravili na vzpon. Prvi del poti traja približno dobro uro. Pred začetkom vzpona na vrh se bomo malo spočili.

      Po počitku bomo nadaljevali z vzponom proti Uršlji gori. Pot ni zahtevna, primerna je za vsakogar, zato kar pogumno z nami! Do vrha se bomo vzpenjali dobri 2 uri, vmes bomo seveda tudi počivali. Priporočljivo je, da na pohod vzamete dosti tekočine ter po potrebi pohodne palice. Po dobrih 2 urah bomo prispeli na vrh. Tam se bomo dodobra spočili. Poleg koče je cerkev sv. Uršule, ki si jo bo verjetno tudi možno ogledati. Po daljšem postanku na koči se bomo spustili proti koči na Naravskih Ledinah, kjer nas bo čakal avtobus.

  

Odhod: Z avtobusom iz Migojnic (pred društvom) ob 7. uri zjutraj, iz Žalca na avtobusni postaji ob 7.05.

 

Za pohod potrebujete dobro obutev in vremenu primerna oblačila, malica in pijača je iz nahrbtnika , lahko pa ju  kupite na planinskih kočah.

 

Prijave zbira: Tina Tominšek, 031 514 440;

prijava je mogoča najkasneje do 20.3.2008!

 

 

VABLJENI VSI LJUBITELJI NARAVE