PLANINSKI DRUŠTVI   ŽALEC in GALICIJA         

 

 

vabita na 5. pohod po

LOŠKI PLANINSKI POTI

v soboto, 17. 4. 2010

                                         

MLADI VRH (LPP17),KOPRIVNIK (LPP18),BLEGOŠ (LPP19)

                  

Avtobus bo odpeljal izpred POŠ Trje ob 6.00 uri, izpred pisarne PD Žalec pa ob 6.15. Peljali se bomo do zgornje postaje smučišča na Starem vrhu(1032m).Cena prevoza je 15 €.

Opis poti: Od zgornje postaje sedežnice  do vrha Starega vrha (1217) in naprej do Mladega vrha (1374m) pridemo v uri in pol. Vmes so lepi razgledi. Nadaljujemo do Koprivnika. Najprej spust na preval Brdo (1114m) in potem strmo navzgor na Koprivnik (1393m), za kar bomo porabili novo uro in pol. Spustili se bomo na sedlo Črni kal, ki ga bomo dosegli v 45 minutah. Sledilo bo zadnje dejanje, vzpon na 1563m visoki markantni Blegoš. V Tavčar-jevem Cvetju v jeseni sta se nanj podala tudi Meta in Janez. Mi ga bomo dosegli po treh smereh, saj bo zaradi načetih nog od tu naprej veljala »vodena demokracija«: 1.smer direktno strmo navzgor in brez predaha v eni uri, 2. srednja težavnostna varianta levo po gozdni cesti in čez vzhodno reber na vrh v eni uri in pol. Ta varianta je možna tudi do koče brez vrha v uri in 15 minut. 3., najlažja pot je zahodna, po gozdni cesti do koče pod Ble-gošem, ki jo zmoremo v slabi uri. Žig LPP 19 je samo v koči. Z vrha Blegoša rabimo za spust okrog 20 minut.Koča pod Blegošem ponuja udoben počitek z okrepčilom »na žlico« in iz kozarca, zato si ga bomo za kakšno uro privoščili. Vmes je možen tudi sprehod do zavetišča GRS na Jelencih. Oddaljeno je 20 minut v smeri skupnega sestopa. Do avtobusa, ki nas  bo čakal na Črnem Kalu, rabimo 40 minut. Na nogah bomo okrog 6 ur, s kratkimi postanki vred. Domov se bomo vrnili okrog 18. ure.  

Oprema: Dobro narebreni planinski čevlji, gamaše za posamezne odseke snega, pohodne palice in topla obleka za zimske razmere. Vzemite s seboj dovolj hrane in pijače, saj bomo od izhodišča do koče na Blegošu odvisni od svojega nahrbtnika. Če  pa nam jo bo muhasti april še zimsko zagodel, bomo izbrali kakšno lažjo različico celotne poti.

Prijave: do četrtka, 15. 4. 2010 na tel. št.:031 320 242  Dušan Šip (za PD Žalec)

                                                                   041 662 883 Ivan Podpečan (za PD Galicija)

VABLJENI!