PLANINSKO DRUŠTVO ŽALEC

 

 

VABI  NA  PLANINSKI  POHOD NA

 

OJSTRC (OBIR)

(2139 m)

 

V SOBOTO, 12. SEPTEMBRA 2009

 

Ojstrc (Hochobir) je najvišji vrh manjšega pogorja imenovanega Obir. Nahaja se zahodno od Železne Kaple (Eisenkappel) na avstrijski strani Karavank. Z razglednega vrha na katerem je postavljen križ in meteorološka postaja je lep razgled na severna ostenja Košute, del Kamniških in Savinjskih Alp, proti severu pa se vidi Mali Obir (Kleinobir) in del Dravske doline. Obir je poznan tudi po bogatem rastlinstvu, ki ga na gori ne manjka.

 

Odhod: ob   5.30 uri izpred pisarne PD Žalec  

Povratek: po 18.00 uri

 

Cena prevoza: 15,00 €.

 

Opis poti:

Z avtobusom se bomo odpeljali mimo Velenja, Slovenj Gradca, Raven, mejnega prehoda Holmec, Pliberka do sedla Šajda (Zell-Schaida). S sedla je okoli 3 uri hoje po gozdu in travnatem pobočju do vrha Ojstrc. Na poti bomo večino časa imeli enega najlepših pogledov na Savinjsko-Kamniške Alpe, za nas drugačen predvsem zato, ker jih bomo gledali s severne strani. Po počitku na vrhu bomo nato v dobri uri sestopili do Kapelske koče (Eisenkappler Hütte). Krajši počitek, nato pa nas čakajo še 2 uri nazaj mimo Obirske planine do sedla Šajda, od koder se bomo odpeljali proti domu. Celotna pot ni zahtevna, potrebno je samo dovolj kondicije glede na dolžino hoje. Višinska razlika med izhodiščem in vrhom je dobrih 1000 m.

 

Trajanje pohoda: 6 – 7  ur

 

Oprema:

Dobro uhojeni planinski čevlji, pohodne palice, hrana in dovolj pijače iz nahrbtnika, rezervna oblačila in zaščita pred sončnimi žarki in dežjem. Prav tako je zaradi tega, ker je cilj izleta v Avstriji, s seboj potrebno imeti osebni dokument (potni list ali osebno izkaznico).

 

Prijavite se lahko do četrtka 10. septembra 2009, oziroma do zasedbe avtobusa.

 

041 460 716  Matjaž Žohar

031 320 242  Dušan Šip

041 705 738  Vlado Rojnik

 

Vabljeni in lep planinski pozdrav !