Opis: C:\Users\Milenka\Documents\Znak PD.jpg   BABJI ZOB

V NEDELJO, 15. MAJA, OB 6. URI

 

To je seveda tisti zob na koncu Jelovice, ki ga radi opazujemo na poti proti gorenjskim gorniškim lepotcem. A to je le bežen pogled, saj smo vedno namenjeni k višjim in na videz privlačnejšim ciljem, zato nas pot hitro odpelje naprej. Tokrat pa si ga bomo »ogledali z nogami« in stopili nanj, na vrhu nas čakata žig in vpisna skrinjica.

Z dogovorjenih postajališč (na Glaziji ob 6.00) se bomo mimo Bleda zapeljali v dolino Save Bohinjke ter se ustavili v vasici Kupljenik. Od tod nas bo zelo razgibana, mestoma tudi strma pot popeljala na naš cilj – Babji zob (1128 m), kamor bomo prispeli po dveh urah zmerne hoje.

Že na začetku poti  bomo opazili oznake za jamo po Babjim zobom, ki se nahaja na višini 1008 metrov, v njej pa je poleg običajnih tudi nekaj zelo redkih kapniških tvorb (polžasto raščeni helektiti), zato se bomo ob vrnitvi z zoba povzpeli še do nje in si jo ogledali, če bodo noge seveda še dovolj sveže in bo tudi časa še dovolj.

Po vrnitvi v vas Kupljenik in po osvežitvi se bomo namreč zapeljali mimo Bleda in proti Gorjam, kjer nas čaka še en gorenjski biser: Pokljuška soteska. Sprehod po njej nam bo vzel dobro uro, tako se bo skupaj nabralo 6-7 ur hoje.

Prijavite se Milenki na tel. 031 273 329, za vožnjo pa boste na avtobusu plačali 16 EUR.