TA BALKANIKA

Biljana Ribič s.p.

Moše Pijada 41, 2000 Maribor

Tel:  + 386 590 33 339

Tel:  + 386   40  56 55 93

Fax: + 386 590 55  454          


 

 

Identifikacijska št.: SI 12992151

Tr.račun : I-BAN SI56 04105-0112979329

E-mail: balkanika@t-2.net

www.balkanika.si


 

CIPER

Današnji Ciper je sodobna država evropske kulture in tradicije. Zaradi številnih peščenih plaž na eni strani, prekrasnih planinskih vrhov na drugi, v kombinaciji z vinogradi in nasadi oliv ter številnih ostankov starodavnih civilizacij je Ciper zagotovo ena izmed najbolj atraktivnih mediteranskih držav. Zgodovino so pisali številni: Egipčani, stari Heleni, Feničani, Perzijci, Benečani, Bizantinci, Turki…

 

1.Dan:  24.04.2010, sobota

Transfer iz Celja na dunajsko letališče ob 16.00 in polet ob 22.10. Prihod v Larnako predvidoma ob 02.15.

2.dan:  25.04.2010, nedelja

Vožnja do hotela in nastanitev. Po poznem zajtrku se bomo odpravili proti Larnaki. Prvi postanek bomo naredili pri arheološkem parku Chirokitia, ki je zaradi izjemnega zgodovinskega pomena pod zaščito Unesca. Kraj je znan kot najpomembnejša neolitska naselbina na otoku. Ustavili se bomo tudi v vasici Kato Lefkara, ki slovi po izdelovanju čipk. Po osvežitvi nadaljujemo z vožnjo do slanega jezera, kjer se v zimskih mesecih zatekajo flamingi. V neposredni bližini jezera najdemo mošejo Hala Sultana, posvečeno teti preroka Mohameda. V Larnaki, prijetnemu obmorskemu mestu, si bomo vzeli nekaj časa za kavico ali sprehod. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

3.dan:  26.04.2010, ponedeljek

Po zajtrku se bomo odpravili proti kraju Pafos. Postanek na plaži, kjer naj bi se po legendi rodila grška boginja lepote Afrodita. Sledi ogled arheološkega parka znotraj katerega se nahaja kraljeva grobnica in lepo ohranjeni mozaiki v Dionizovi hiši. Vožnja do NP Tripilos in (predvidoma 4 urni) vzpon na najvišji vrh – Tripilos (1362 mnv). Vrnitev mimo doline Ceder, ki je pravi raj za ljubitelje narave. Z malo sreče bomo naleteli na muflone, ki veljajo za nekakšno maskoto Cipra. Spust v Pano Panagia. Vožnja do hotela. Večerja in nočitev.

4.dan:  27.04.2010, torek

Po poznem zajtrku sledi panoramski ogled mesta Limasol. Ena izmed največjih znamenitosti je zagotovo Grad Limasol iz XIII. st. v katerem se je kralj »Ričard Levjesrčni« poročil z Berngarijo od Navare, ki je 1191. leta postala kraljica Anglije. Danes je en del gradu spremenjen v  srednjeveški muzej. Vožnja do kraja Kolossi in ogled srednjeveške trdnjave vitezov reda Svetega Janeza Krstnika (XV. st). Vitezi so tu nekoč imeli svoje vinograde, ostanki rafinerije sladkorja pa so vidni še danes. Po komandnem štabu »Commandery«, ki so ga vitezi ustanovili pa je znano ciprsko sladko vino »Commndaria« dobilo ime. Postanek še pri cerkvi sv. Križa v vasici Omodhos ter sprehod po ozkih vaških ulicah do zgodovinske vinske stiskalnice. Ogledali si bomo tudi ostanke antičnega mesta Kourion: amfiteater, hišo Eustoliose s čudovitimi mozaiki ki ponazarjajo različne živali ter ostanke zgodnjekrščanske bazilike.  Po vrnitvi v hotel si bomo nekaj časa vzeli za kopanje. Večerja in nočitev.

5.dan:  28.04.2010, sreda

Po zajtrku vožnja do Nikozije, edine prestolnice na svetu, ki je razdeljena med dve državi. Ime Nikosia-Lefkosia naj bi pomenilo »Belo mesto« (lefko-belo), po nekaterih razlagah pa naj bi dobila ime po Lefkonu - enemu izmed Ptolomejev in ustanovitelju mesta. »Srce mesta« je vsekakor stari del Laiki Yitonia (Dobra soseščina), obdan z lepo ohranjenim osmerokotnim benečanskim obzidjem, znotraj katerega najdemo etnografski muzej, katedralo sv. Jovana ter Palačo Arhiepiskopa Makariosa III, prvega in doživljenskega predsednika republike. Sprehodili se bomo mimo Buyuk hana in katedrale svete Sofije, danes mošeje Selimiye. Po osvežitvi nadaljujemo z vožnjo do Lapithosa, nekdanjega kraljevega mesta od koder se bomo podali na predvidoma 4 urni pohod do vrha pogorja Pentadaktylos (1024mnv). Na prevoju Kozani nas bo počakal avtobus. Vožnja mimo kraja Morfou do hotela. Večerja, nočitev.

6.dan:  29.04.2010, četrtek

Po poznem zajtrku vožnja do »zelene mejne črte«, ki deli južni - grški del od severnega - turškega. Takoj po prestopu meje bomo prispeli v mesto Famagusta, se popeljali okoli lepo ohranjenega srednjeveškega obzidja in nato nadaljevali pot do turističnega kraja Agia Napa. Sledi prosto za kopanje in zabavo na peščeni plaži. Pozno popoldan vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

7.dan:  30.04.2010, petek

Po zajtrku sledi potep po osrednjih otoških hribih. Za osvojitev najvišjega vrha na Cipru-Olimp (1951mnv), ki je tudi smučarsko središče, bomo potrebovali predvidoma 4 ure hoje. S pohodom bomo začeli v kraju Kataoraktis (900mnv), pot pa nas bo peljala mimo planote in prelaza Trodos (1724mnv). Na poti do vrha bomo videli kar nekaj samostanov, ki so si jih v preteklosti postavili številni menihi, danes pa so kot del svetovne kulturne dediščine pod zaščito Unesca. Pogled iz vrha na sosednje hribe je zares prekrasen. Po želji se bomo ustavili pri samostanu Kykkos, iz leta 1092. Posvečen je devici Mariji, hrani pa eno izmed treh znanih ikon, ki jih je naslikal sveti Luka. Osvežitev v vasi Kakopetriji, katere stari del je prav tako zaščiten, večina hiš pa je obnovljenih in so lep primer otoške, hribovske arhitekture. Vrnitev v hotel, prosto do večerje, nočitev.

8.dan:  01.05.2010, sobota

Po zajtrku prosto za kopanje oz. samostojne oglede. Predvidoma ob 16.00 uri transfer do letališča. Polet ob 19.00 uri. Prihod na Dunaj predvidoma ob 21.20. Transfer do Celja.

 

Cena: 750€ in vključuje:

- avtobusni prevoz na relaciji Celje - Dunaj – Celje;

- letalski prevoz na relaciji Dunaj – Larnaka – Dunaj;

- vse letališke pristojbine in stroške rezervacije;

- vse avtobusne prevoze in transferje na Cipru;

- 7x polpenzion v hotelu B kat. v 1/2 twc;

- stroške organizacije, priprave in vodenja izleta.

Neobvezna doplačila:

- predvidena doplačila na licu mesta za vstopnine - 35€;

- skupinsko dodatno nezgodno zavarovanje, predvidoma 10€/oseba; (obvezno)

 

Vse prijave in informacije na telefonsko številki 031 706 509 – Franjo in ob prijavi plačate 10% akontacijo od cene potovanja na TR Balkanika. Prijave sprejemamo do zasedbe avtobusa!