HOCHLANTSCH

 

 

V NEDELJO,26. 9. 2010 0B 6. URI NA GLAZIJI

(in na vseh dogovorjenih postajališčih)

 

Hochlantsch, 1720 m, bi se lahko v slovenskem prevodu imenoval Visoki Lanež in je najvišji vrh hribovja v okolici avstrijskega Gradca, za katero se je  uveljavil izraz Fichbacher Alpen oziroma v slovenskem prevodu Ribniške Alpe.

Pogorje je prepredeno z mnogimi pritoki reke Mure, ki oblikujejo globoke in pogosto težko dostopne soteske. Najzanimivejša je gotovo soteska Bärenschützklamm, ki so jo zaradi slikovitosti in 24 slapov uredili v turistične namene. Soteska je dolga 1400 metrov s 350 metri višinske razlike, prehod pa omogoča 115 brvi in 49 lestev, ki visijo dobesedno nad hudournikom. To območje je bilo leta 1978 razglašeno za naravni spomenik.

Mi se bomo po soteski (vstopnina je 3 evre) dvignili do sedla, na katerem je gostišče/koča Štajerski Jokl, kjer se bomo okrepčali in si oddahnili.

Nato se bomo povzpeli na naš najvišji cilj, Hochlantsch, z njega pa se bomo spustili proti planini Almtahl, kjer nas bo čakal avtobus.

Za pot, ki jo bomo prehodili v 5-6 urah,  je potrebna običajna pohodna oprema, v soteski pa je priporočljiva uporaba čelade.

Prijavite se Milenki Kajtner na tel. št. O31 273 329. Za vožnjo boste na avtobusu odšteli 18 evrov.