K R I M

 

 

 

 

         

 

 

 V NEDELJO, 23. MAJA 2010, OB 7.00 URI NA GLAZIJI

 

 

Velika Notranjska planota dosega največje višine v severnem delu in najvišje se vzpenja KRIM. Gledano iz Ljubljane se nam predstavlja kot lepa zaokrožena kopa do tal porasla s temnimi gozdovi, zato vzbuja vtis temačne in resnobne gore. Ves predel Krima ima kraški značaj s kraškimi jamami in brezni.

 

Zberemo se na že znanih AP in ob 7.00 uri na Glaziji in ob 7.10 uri na AP v Žalcu in se odpeljemo do vasi Preserje, kjer zapustimo avtobus. Naselje leži na robu kraške planote Ponikve. Po njej se vije v številnih okljukih ponikalnica. Tu si tako rekoč pred ljubljanskimi vrati lahko ogledamo kraški izvir, tok potoka in kraške požiralnike, kjer izginja voda v podzemlje. Kadar pa se po dolgotrajnem deževju dno kotline napolni z vodo, lahko občudujemo pravo presihajoče jezero. Tukaj se peš se odpravimo mimo Sv. Ane in po planini Planinca. Od tukaj imamo dvajset minut do največje Ledena jame nad vasjo Jezero, dolge okrog 200 metrov (obvezna  svetilka). Po ogledu jame se vrnemo na Planinco in nadaljujemo našo pot na vrh KRIMA, 1107 m.n.v. s   Planinsko kočo na Krimu. Do sem smo potrebovali dve uri in pol ne preveč zahtevne hoje.

 

Po okrepčilu iz nahrbtnika ali v koči, sledi dve urni spust do vasi Rakitna. To je naselje v osrčju gozdnate kraške planote na nadmorski višini okrog 800 m. Glavni del naselja stoji na robu plitve kotanje, po kateri teče reka ponikalnica, ki izvira pri cerkvi sv. Križa. Prvič je omenjena leta 1526, na portalu pa je letnica 1677. Potok so kasneje zajezili in je nastalo manjše jezerce, okrog njega pa je nastalo naselje počitniških hišic. Rakitna je zaradi izredno zdravega podnebja, ki ne pozna megle,tudi znano mladinsko okrevališče.

 

Opisano planinsko turo bo vodil PLV MITJA ČMER in jo boste zmogli prehoditi v slabih petih urah. Na avtobusu boste plačali 10.00€ za avtobusni prevoz. Za turo se prijavite na tel št. 041 368 651- Mitja.

 

S seboj ne pozabite na zdravstveno in osebno izkaznico ter planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto !

 

 

          VELIKO UŽTKOV PO VELIKI NOTRAJNSKI PLANOTI !