KOBARIŠKI STOL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                           V NEDELJO, 28. JUNIJA 2009, OB 6.00 URI

 

 

Vabimo vas na Stolov greben, ki se razteza med Kobaridom in Huminom

(Gemona del Friuli). Mi bomo prehodili vzhodni del grebena, ki je lažje prehoden in dostopen kot zahodni del. Pred leti smo obiskali najvišji zahodnejši

del Stolovega grebena Veliki Karmen ( Chiampon ), 1709 m.n.v. .Stol, imenovan tudi Kobariški stol, je najvišji in najvzhodnejši vrh slovenskega dela Stolovega grebena.

 

Zberemo se kot ponavadi na že znanih postajališčih in seveda ob 6.00 uri na Glaziji in ob 6.10 uri na AP v Žalcu. Odpeljemo se do Kobarida, 234 m.n.v., kjer zapustimo avtobus.Tukaj poiščemo markirano pot, ki se iznad mesta strmo vzpne na goličast pričetek vršnega slemena in mu nato zložno sledi vse do vrha

Stola, 1673 m.n.v.

 

Po čudoviti grebenski razgledni poti se bomo sprehodil pod vrhom Babe, 772 m.n.v. do lovske koče na Na vrhu, 1231 m.n.v. in nekako na pol poti  vršnega slemena stoji na kraju, imenovanem Beli kamen, Bivak Hlek, 1225 m.n.v., ki so ga postavili planinci iz vasi Kred spodaj ob Nadiži. Pot nadaljujemo mimo Vršnje glave, 1368 m.n.v. do Malega vrha, 1405 m.n.v. in še malo, pa smo pri Koči na Stolu, ki ni odprta. Po počitku sledi spust do Malega vrha in nato desno do naselja Stanovišče, kjer nas bo čakal avtobus.

 

Grebenska pot ni težavna in jo bomo prehodili v slabih sedmih urah.Poskrbljeno je tudi za tiste pohodnike , ki želijo opraviti samo polovico poti in se bodo spustili v vas Potoki, kjer jih bo čakal avtobus.

 

Po čudoviti razgledni turi nas bo vodila PLV MILENKA KAJTNER. Prijavite se na telefonsko številko 031 706 509 in na avtobusu plačate 15.00 € za prevoz.

 

                       

                          NA SVIDENJE NA STOLOVEM GREBENU !