MATKOV ŠKAF - OLŠEVA                                                             

                                   

 

                                   

               

 

                           V  NEDELJO, 7. JUNIJA 2009, OB 7.00 URI    NA   GLAZIJI

 

Slovenske Alpe se ne ponašajo z mogočnimi ledeniki, zato naša pozornost velja tudi zanimivim bolj ali manj stalnim snežiščem. Najbolj znan tovrstni naravni pojav je Škaf v Matkovem kotu, ki izstopa tako po velikosti kot tudi po stalnosti.

Že ime samo zelo dobro označuje naravni pojav – v snežišču je izdolben globok  kotel.Kar grozljivo je pogledati navpične gladke snežne stene, na katerih se razločno vidijo meje prejšnjih snežišč.Globina  Škafa je različna in je odvisna od debeline zapadlega snega in letnega časa. Najgloblji je v začetku junija, ko meri navadno od 15 – 20 m, po pripovedovanju domačinov pa včasih še več.

Kako škaf nastane? Čez zimo plazovi na debelo zatrpajo konec doline, ko pa se začne spomladi sneg taliti, pada čez steno občasen slap, ki dolbe v snežišče luknjo. Postopoma nastane kotel značilne oblike. Vedno globlji je, dokler se ne pokaže gruščnato dno. Takrat pravijo, da je škaf prebit.

 

Zberemo se na že dogovorjenih postajališčih in ob 7.00 uri na AP Glazija in ob 7,10 uri na AP Žalec ter se odpeljemo do vhoda v Matkov kot. Peš nadaljujemo po markiranem kolovozu naravnost po dnu doline proti zatrepu pod Mrzlo goro. Kolovoz se izteče na obsežnem prodišču, kjer je na robu med drevjem skrita lovska koča ( po vrnitvi bo tukaj možno kupiti golaž ali gobovo juha). Zdaj nas čaka najlepši del poti. Steza je v začetku včasih težko zaznavna, vodi pa ves čas po naši desni strani. Postopoma je bukev vedno manj, prevladovati začne ruševje. Na travnih zaplatah se bohoti bogato planinsko cvetje, v soparnih dneh pa lahko presenetimo tudi kakšnega gada. Ko pridemo do skalne stene, se moramo umakniti na snežišče in se po njem povzpeti do konca doline. Zato ne hodimo na pot brez primerne obutve, tudi palice in male dereze nam ne bodo odveč. Še malo in že smo pri najvišjem robu snežišča, kjer je skrita naša naravna znamenitost – ŠKAF.

 

Za omenjeno pot in počitek bomo potrebovali  3 ure  hoje, vodil pa vas bo PLV FLORJAN NUNČIČ.

Z avtobusom bomo pot nadaljevali po panoramski poti do Sv. Duha, nato pa sledi še kakšno presenečenje, v kolikor nam bo čas dopuščal.

Za izlet se prijavite na telef.štev. 031 706 509 in na avtobusu plačate 10.- € za prevoz.