PLANINSKO DRUŠTVO ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO   VARSTVO

CELJE

 

 

ODSEK ZA POHODNIŠTVO,  IPAVČEVA 18, 3000 CELJE

Sekcija MARIBOR

 

 

ĆIĆARIJA-VELIKI PLANIK (1272M)

 

NEDELJA 05. SEPTEMBER 2010

 

Ob 04.00 uri se bomo zbrali na ŽP Ptuj in ob 4,30 uri na  parkirišču pred Mercator centrom, na Tržaški cesti 14 v Mariboru. Sledi vožnja po avtocesti proti Postojni, kjer zapustimo avtocesto in se usmerimo proti Rijeki in mejnemu prehodu Jelšane. Po opravljenih mejnih formalnostih se po avtocesti spustimo proti Kvarnerski obali. V Matuljih izberemo cesto proti Učki, a le kakšen kilometer pred predorom zavijemo z nje v Veprinac(450m). Kraj se prvič omenja 1374. leta, njegov strateški položaj na vrhu hriba pa mu je omogočal, da postane zaklonišče v primeru nevarnosti. Na vrhu stoji cerkev sv. Marka(519m), od koder je prelep razgled na Opatijo, od katere nas loči 950 stopnic. Mi pa se zapeljemo vse do Poklona (922m), ki je del naravnega parka Učke (od l.1999) in obsega tudi del Ćićarije.

 

Pred planinskim domom na Poklonu zapustimo avtobus, si vzamemo čas za jutranjo kavico, nato pa se podamo na pot proti V.Planiku. Hitro od doma zavijemo  desno na makedamsko cesto, ter po njej sledimo markirani poti med smrekami, dokler ne pridemo na bolj odprt svet in čez nekaj časa po krajšem vzponu po 2,5 urah dosežemo vrh V. Planik, ki je najvišji vrh Ćićarije. Njegov goli in kamnit vrh dominira po celi Ćićariji, z njega pa se odpira pogled na vse strani, v daljavi se vidi tudi slovenski Snežnik, vrh Učke, M. Planik,……morje…

 

Ćićarija je planina na severu Istre, sestavljena iz karbonatnih sten, apnenca, kjer je včasih bilo morsko dno(pred 65milj. let) . Tukaj so in še danes  živijo Ćići-Ilirski narod, romanizirani Iliri, ki so tukaj prebivali pred prihodom Hrvatov.

 

Po počitku se z vrha spustimo in nadaljujemo našo pot po slemenu na Škrljavnik (1067m) , kjer bomo občudovali »plave« grme brinovih jagod. Še malo in smo pri planinski koči na Koritih (1010m), katero so leta 1989 zgradili planinci iz Pule. Tukaj si bomo privoščili toplo malico, ki jo bodo pripravili za nas. Možno pa se bo tudi odžejati.

 

Kdor bo imel voljo, željo, moč…se lahko povzpne še na Brajkov vrh (1091m), v neposredni bližini  koče. V njegovem podnožju je stalni izvir vode, ki se preliva iz korita v korito in predstavlja prizor idile v srcu Ćićarije. Iz korit je prebivalstvo Brgudca napajalo živino in jih uporabljalo tudi za potrebe gospodinjstva. Pred cca 10 leti so jih rekonstruirali.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po malici bomo mimo korit sestopili v vas Brgudac (749m), v podnožje Ćićarije (slaba ura hoje). Čeprav je navišje ležeča vas Ćićarije, je v času vojne sprožila verjetno največji odpor proti fašizmu v Hrvaški, zato je bila med vojno požgana, kar pričajo številne spominske plošče. Leta 1950 je v vasi živelo še 500 ljudi, lansko leto pa le še trije starci. Z vključitvijo v naravni park želijo rešiti kraj pred popolnim propadom.

 V vasi nas počaka avtobus, ki nas popelje na kratko osvežitev s skokom v morje ali na pijačo ob njem ali oboje.

Sledi še vožnja proti domu,  predviden prihod v večernih urah (med 21-22 uro)

 

 

CENA: 30 EVROV-------pri udeležbi min 30 oseb

Cena vključuje:

- avtobusni prevoz;

- toplo malico;

 

 

Kaj potrebujemo za pohod?

 

Priporočamo primerno obleko (vetrovko, dežnik ter rezervno oblačilo v primeru dežja) ,  primerno obutev, pohodne palice, kopalke in brisača, zaščitna krema, sončna očala, pokrivalo. V nahrbtniku pa naj bo tudi kakšen sendvič in pijača. NE POZABITE NA OSEBNI DOKUMENT ZA PRESTOP MEJE IN KAKŠNO KUNO za pijačo, s seboj pa naj bo vedno tudi planinska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto.

 

ZBIRALIŠČE:     železniška postaja Ptuj

                             parkirišče pred Mercator-Center, Tržaška 14, Maribor

ODHOD: ob 04.00 uri, iz Ptuja

                Ob 4,30 uri iz Maribora

HOJA: predvidoma 5  ur

TEŽAVNOST:nezahtevna lahka označena  pot

POVRATEK  : v poznih večernih urah (21-22 ure)

VODNIKI: Branko Dokl, Izidor Furjan, Jadranka Furjan, Franja Ferk

PRIJAVE: Franja Ferk 051 320 988 franja.ferk@gmail.com in Izidor Furjan  030 911 788 izidor.furjan@gmail.com