PLANINSKO DRUŠTVO ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO   VARSTVO

CELJE

    

 

ODSEK ZA POHODNIŠTVO,  IPAVČEVA 18, 3000 CELJE

Sekcija PIRAMIDA MARIBOR-PTUJ

 

 

SNJEŽNIK(1506m)-GUSLICA(1490m)

 

NEDELJA  14. NOVEMBER 2010

 

Ob 04.00 uri se bomo zbrali na parkirišču pred Mercator centrom, na Tržaški cesti 14 v Mariboru in ob 4,30 uri na  ŽP Ptuj. Sledi vožnja po avtocesti proti Postojni, kjer zapustimo avtocesto in se usmerimo proti Rijeki in mejnemu prehodu Jelšane. Po opravljenih mejnih formalnostih, se po reški obvoznici zapeljemo na Platak. Platak (1111m) je prostrana in lepa ravna livada, ki je tudi središče reškega smučarskega turizma.Tukaj zapustimo avtobus in se naprej odpravimo peš. Najprej cca 200m do planinskega doma Sušak, kjer si bomo vzeli čas za jutranjo kavico.

 

Nato bomo sledili markaciji, ki nas bo popeljala na Snježnik. Snježnik je kraška planina v zaledju Rijeke, na robu gorskokotarskega višavja. Na vrh se bomo povzpeli po krajši poti, čez Grlo, ki se najprej vzpenja skozi gozd, nato v manjših zavojih pripelje na čistino od koder se že vidi vrh in Dom na Snježniku, ki pa je žal zaprt in deloma porušen. Iz vrha je prelep razgled na morje in celo reško planinsko zaledje. Do vrha bomo potrebovali cca 1uro in 30 minut. Vzeli si bomo čas za kakšen sendvič in priboljšek iz nahrbtnika.

 

Pot proti Guslici bomo nadaljevali po grebenu, ki je enourni sprehod z odprtim razgledom na vse strani. Guslica je s travo porasel stožec, z zapuščenim vojnim objektom, ki ga pospešeno obnavljajo,od koder pa je širok pogled na vse strani.

 

Sledi le še eno in pol urni spust na Platak,kjer nas čaka zaslužena malica in avtobus.

 

Po okrepčilu sledi vožnja proti Rijeki in Trsatu, kjer si bomo ogledali romarsko cerkev Gospe Trsatske, ki jo je 2003 leta obiskal tudi Papež Ivan Pavel II, na kar spominja tudi njegov kip pred baziliko. Ogledali si bomo tudi daritveni prostor. Ustavili se bomo tudi na Trsatski gradini.

 

Sledi še vožnja proti domu,  predviden prihod v večernih urah (med 21-22 uro).

 

 

CENA: 25 evrov pri udeležbi min 30 oseb

Cena vključuje:

- avtobusni prevoz;

- toplo malico

 

Kaj potrebujemo za pohod?

 

Priporočamo primerno obleko (vetrovko, kapo, rokavice, dežnik ter rezervno oblačilo v primeru dežja ali snega),  primerno obutev, pohodne palice, pokrivalo. V nahrbtniku pa naj bo tudi kakšen sendvič in pijača. NE POZABITE NA OSEBNI DOKUMENT ZA PRESTOP MEJE IN KAKŠNO KUNO za pijačo, s seboj pa naj bo vedno tudi planinska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto.

 

ZBIRALIŠČE:     železniška postaja Ptuj

                             parkirišče pred Mercator-Center, Tržaška 14, Maribor

ODHOD: ob 04.00 uri, iz Maribora

                Ob 4,30 uri iz Ptuja

                Možnost postajališče Lopata

                              Ljubljana –Dolgi most

             

HOJA: predvidoma 4-5  ur

TEŽAVNOST:nezahtevna lahka označena  pot

POVRATEK  : v poznih večernih urah (21-22 ure)

VODNIKI:Renato Ribič, Branko Dokl, Izidor Furjan, Jadranka Furjan, Franja Ferk

PRIJAVE: JADRANKA FURJAN jadranka.furjan@gmail.com ,tel.041 257 157