PLANINSKO DRUŠTVO ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO   VARSTVO

CELJE

    

 

ODSEK ZA POHODNIŠTVO,  IPAVČEVA 18, 3000 CELJE

Sekcija MARIBOR

 

 

GROSSER HAFNER (3076m)

 

SOBOTA 7. AVGUST IN NEDELJA 8. AVGUST 2010

 

Ob 02. uri in 30 minut se bomo zbrali na Železniški postaji Ptuj in ob 3. uri na parkirišču pred Mercator centrom na Tržaški cesti 14 v Mariboru. Sledi vožnja  proti mejnemu prehodu Vič in na avtocesto Beljak- Salzburg, mimo Spittala do Gmunda, kjer zapustimo avtocesto in zapeljemo proti SZ skozi slikovito dolino Maltaltal do naselja Malta in še malo naprej, kjer pobirajo cestnino. Strma in občasno ozka cesta nas s pomočjo tunelov in semaforjev pripelje do velikega parkirnega prostora ob umetnem jezeru (jez je visok 165m). Med vožnjo opazujemo številne slapove, ki pa si jih  zaradi pomanjkanja parkirnih prostorov ogledamo le iz avtobusa.

 

Pri Sporthotelu Maltaltal(1933m) je začetek naše pešpoti. Po markirani poti štev. 545 v zmernem vzponu prečimo pobočja nad dolino Maltaltal, sprva skozi gozd, nato ruševje in čez travnike do koče Kattowitzer Hutte(2321m). Celoten vzpon do lične koče (cca 2 uri), med katerim prekoračimo številne potočke, je zelo prijeten in razgleden.

 

Po počitku, malici in namestitvi v koči (odvečne stvari pustimo v koči), če bo vreme primerno, nadaljujemo pot proti vrhu Hafnerja. Začnemo se vzpenjati čez travnata pobočja do razpotja. Nato je pot strmejša in nas pripelje na greben. Tu in tam moramo malo tudi poprijeti za skalo, v pomoč pa so nam tudi vrvi, vendar je ta del le kratek(cca 15 m). Nato se pot razširi in postane položnejša in hitro dosežemo vrh, kjer bomo opazili posebnost te gore in sicer številne pokonci postavljene skale (majhne kose), ki so ozke in podolgovate oblike in jih postavljajo planinci pokonci.

 

Hafner je najvišji vrh gorske skupine Hafner gruppe. Z vrha, kjer stoji križ je lep razgled po omenjeni skupini in bližnjih vrhovih in tudi najvišji vrh Avstrije-Veliki Klek.

Sestopimo po poti vzpona do koče, kjer bomo prenočili.

 

Naslednji dan sledi le še spust v dolino do avtobusa(cca 3 - 4 ure) in vožnja proti domu. Glede na vremenske razmere je možna sprememba, da bomo drugo jutro šli na vrh.

 

Predviden prihod  domov  v  večernih urah.

 

CENA: --45 EVROV------pri udeležbi min 30 oseb

 

Cena vključuje:

- avtobusni prevoz;

- prenočevanje ( brez hrane)

 

Kaj potrebujemo za pohod?

 

OBVEZNO čelado(hodimo pod skalami) primerno obleko (vetrovko,  rezervno oblačilo v primeru dežja) topla oblačila, kapo, rokavice, šal, PRIMERNO PLANINSKO OBUTEV, pohodne palice,..Ne pozabite na osebni dokument, obvezno pa PLANINSKO IZKAZNICO s plačano članarino za leto 2010.

V nahrbtniku naj bo še malica in pijača, v koči pa si je možno naročiti tudi topel obrok in pijačo.

 

ZBIRALIŠČE: Železniška postaja Ptuj, Mercator center Maribor, Tržaška 14

ODHOD: ob 02,30 uri iz Ptuja

                Ob 3,00 uri iz Maribora

HOJA:   1.dan : cca 6-7 ur

              2. dan : cca 3 - 4 ure

TEŽAVNOST do koče:nezahtevna lahka pot

                       Vrh :zmerno zahtevna označena pot

POVRATEK : v večernih urah

VODNIKI: Branko Dokl, Izidor Furjan, Jadranka Furjan, Franja Ferk

PRIJAVE: Izidor  Furjan  izidor.furjan@gmail.com   030 911 788 in Franja Ferk franja.ferk@gmail.com  051 320 988