PLANINSKO DRUŠTVO ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO   VARSTVO CELJE

    

 

ODSEK ZA POHODNIŠTVO,  IPAVČEVA 18, 3000 CELJE

Sekcija PIRAMIDA MARIBOR-PTUJ

 

  MARIJA BISTRICA

   sobota, 22. 10. 2011

 

Ob 6.00 se bomo zbrali na parkirišču pred Mercator centrom na Tržaški cesti 14 v Mariboru, ob 6.30 na Železniški postaji v Ptuju. Sledi vožnja v smeri Krapine in Marije Bistrice.

 

Marija Bistrica je največje Marijino svetišče na Hrvaškem, ki se nahaja v Hrvaškem Zagorju in je okrog 30 km oddaljeno od Zagreba ter  40 km od Krapine, v vznožju Medvednice na SV delu.

Prvič se omenja ime mesta leta 1209. Je najznamenitejše hrvaško svetišče z baziliko Marije Bistriške in pritegne več kot 800.000 romarjev iz celega sveta, kar je pripomoglo k razvoju turizma v mestu.

Značilnost kraja je čudežni kip Črne Marije, ki se je prvotno nahajal v kapelici nad Marijo Bistrico in je bil zaradi nevarnosti turškega napada vzidan v župnijsko cerkev, kjer so ga vnovič odkrili leta 1684.

Poleg čudovite bazilike je na ogled še Kalvarija – hrib nad mestom, s postajami Križeve poti, ki vsaka zase predstavlja umetniško delo znanih hrvaških kiparjev. Za hribom se nahaja samostan Bosonogih karmeličanskih sester.

Leta 1998 je Marijo Bistrico obiskal papež Janez Pavel II. In je  proglasil za blaženega pokojnega zagrebškega kardinala Alojzija Stepinca.

 

Čudovita je stalna postavitev skulptur na velikem odprtem prostoru, ki je nastala  z večletno udeležbo kiparjev, rezbarjev in drugih umetnikov v vsakoletni Koloniji.

 

Okrog mesta poteka čudovita lahka pohodna pot »ZA DUŠO IN TELO« - ustanovitelj poti Mirko Fulir. Pot se prične pri baziliki in nadaljuje na Kalvarijo po Križevi poti, kjer bomo tudi mi pričeli našo pohodno pot. Obiskali bomo 8 kontrolnih točk ob poti ter si ogledali zanimivosti ob njej.

 

Malica in pijača iz nahrbtnika, ki jo bomo skupaj užili, zato naj bo v »razsutem » stanju, saj bo vsak poskusil dobrote drugega. Vse ostalo pa naj ostane presenečenje.

 

Sledi še vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v  večernih urah.

 

PRISPEVEK PO UDELEŽENCU: …15 EVROV…..

 

 

Kaj potrebujemo za pohod?

 

Priporočamo primerno topla oblačila (glede na vremenske razmere), kapo in rokavice, vetrovko ter rezervno oblačilo, zaščito proti dežju, dobro planinsko obutev, zložljive pohodne palice. Malico in pijačo iz nahrbtnika. S seboj pa naj bo vedno tudi planinska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto, zdravstvena izkaznica in OBVEZNO OSEBNI DOKUMENT za prestop meje, ter kakšno KUNO za priboljšek.

 

 

ODHOD: ob 6.00 uri iz Maribora  - Mercator center, Tržaška 14

                ob 6.30 uri iz Ptuja – železniška postaja

               

              

Hoja: predvidoma 5 ur (dolžina poti 15 km)

       

Težavnost: lahka nezahtevna pot

Najnižja točka: 166 mnv

Najvišja točka:  277 mnv

 

Povratek: v  večernih urah  (cca 21 uri)

Vodniki: Jadranka Furjan, Branko Dokl,  Franja Ferk

Prijave zbira:  Franja Ferk 051 320 988 ali mail franja.ferk@gmail.com

ROK PRIJAVE : ČIMPREJ – DO ZASEDENOSTI AVTOBUSA.