MEŠKOVA POT

 

v SOBOTO, 30. JANUARJA 2010, OB 16. URI NA GLAZIJI IN OB 16.15 NA AP ŽALEC

PD Slovenj Gradec nas vabi na nočni pohod po Meškovi poti, ki ga organizirajo vsako leto januarja ob polni luni. Fran Ksaver Meško je bil duhovnik in pisatelj, ki je večino svojega življenja preživel v majhni vasici Sele na obronkih Uršlje gore. Bil zelo povezan s svojimi farani, in če je bilo treba, je šel na dolgo pot od cerkve sv. Roka na Selah do sv. Neže na drugi strani doline, na Vrheh, da bi od nje izprosil dež. Na tej poti so se mu  pogosto pridružili tudi vaščani, ki še danes vedo povedati, da se je včasih že na poti ulil dež.

V spomin na te dogodke pot tudi pot danes poteka od ene do druge cerkve in nazaj na Sele, kjer si bomo ogledali še Meškovo rojstno hišo. sv. Na poti nam bodo domačini predstavili še marsikatero domačo znamenitost, prava posebnost pa je cerkev sv. Neže, ki ni postavljena na grič, temveč v kotanjo, kamor naj bi se po legendi Neža skrila od sramu, ker lastnik zemlje na griču, kjer naj bi prvotno stala njena cerkev, ni hotel prodati zemljišča.

Najvišja točka pohoda je Koplenov vrh (742 m), hodili pa bomo 5 do 6 ur (odvisno od snežnih razmer).

Izlet bo vodila PLV Milenka Kajtner, prijavite se na tel. številko 031 273 329- popoldne , stroške prevoza 12 EU boste plačali na avtobusu.