OBIR 

 

 

 

 


V NEDELJO, 24. JULIJA 2011, OB 6.00 URI NA GLAIJI

 

Vzhodne Karavanke v severni verigi premorejo kar nekaj osamelcev in med njimi je tudi Obir z najvišjo konico Ojstrcem,2139 m.n.v. Obir, četudi od nekdaj slovenska gora, stoji v celoti na avstrijskem ozemlju.

Po višini je sicer prvak v severni verigi, a po mogočnosti, po obsegu, ga prekaša sosednja samostojna kopa Peca, ki je samo za nekaj neznatnih metrov nižja. Oba nastopata kot južna varuha Podjune: Peca kot zaseben koroški Olimp s pravljico o kralju Matjažu, Obir kot tipični lepotec nad deželo okrog Klopinjskega jezera, s katerim skupaj spominja na podobo Baškega jezera s Kepo v ozadju. Ob njegovi kraljevski postavi se zliva narodna bolečina, o kateri poje pesem:

                      »Rož, Podjuna, Zilja venec treh dolin,«

                          moja domovina, narod moj trpin.«

 

Zberemo se na že znanih AP in ob 6.00 uri na AP na Glaziji in ob 6.10 uri na AP v Žalcu, ter se odpeljemo do mejnega prehode Jezersko. Po opravljenih mejnih formalnostih vožnjo nadaljujmo skozi BELO, ŽELEZNO KAPLO in čez OBIRSKO do sedla ŠAJDA, 1069m.n.v. Tukaj zapustimo avtobus in krenemo navkreber po poti Simona Riegerja Steiga. Po označeni poti s številko 623  po treh urah prijetne hoje prispemo na najvišjo konico Ojstrc, 2139 m.n.v. Z vrha sestopimo h Kapelski koči, Eisenkapler Hutte, 1553, m.n.v. kjer si privoščimo daljši počitek. Pot se pod kočo spusti na Obirsko planino, 1272 m.n. v.,v križišču poti pa zavijemo proti jugu do zaselka Obirsko, kjer nas pri slovenski gostilni pri Kovaču čaka avtobus.

 

Tura ni zahtevna in jo bomo zmogli v šestih urah. Vodil jo bo VPZS SLAVKO ŠKRUBEJ. Ne pozabi na  OSEBNO IZKAZNICO !

Prijavite se na telefonsko številko 041 613 854- SLAVKO in na avtobusu plačate 13.00 € za prevoz.  

 

      SREČNO PO KOROŠKI IN VAREN KORAK VAM ŽELIM !