PODEN in soteska ČEPA

 

 

Čepa je najveličastnejša soteska v Karavankah, pravi kanjon, tam kjer je Ljubeljska Borovnica prežagala severno karavanško vrsto med Žingarico in Grlovcem. Spominja na korita Koritnice pri Klužah in Mlinarice. Skozi sotesko vodi turistična pot z mostički, ograjami in stopnicami. 

Zberemo se na avtobusni postaji Glazija 29, junija 2008 ob 7.00 in ob 7.10 uri na AP v Žalcu, predviden povratek v večernih urah. 

Opis poti: Z avtobusom se peljemo mimo Kranja čez Ljubelj na avstrijsko Koroško v Brode, kjer pričnemo pot skozi sotesko Čepa proti dolini Poden. Izhodišče je na 600 m n.v.in se po urejeni in zavarovani turistični poti  povzpnemo do višine 1000 m n.v.. Pri zadnjem kmetu Podnarju bo daljši počitek in malica - domače gostišče ponuja domačo hrano in pijačo. V idiličnem zatrepu doline Poden, imenovanem Mlaka pod karavanškimi vršaci Palca,  Zelenjaka, Vrtače in Stola, bomo raziskali divji svet. Predlagamo krajši vzpon na Ogrizovo planino (1569 m) ter s krožnim sestopom nazaj k Podnarju, kjer nas čaka avtobus.

Vzponi: skozi sotesko Čepa 400m ( do Ogrizove planine pa še 500 m). Za pot bomo potrebovali : soteska 3h, krožna pot 3h.Težavnost: lahka zavarovana pot.

Obvezna oprema: planinski čevlji, pohodne palice, primerna oblačila.

Hrana in pijača iz nahrbtnika ali v gostišču Podnar. Ne pozabite osebne izkaznice ali potnega lista in veljavne planinske izkaznice.

Tura je primeran za vse starostne skupine, vodenje pa  bomo prepustili PLV MILENKI KAJTNER.

Vse informacije in prijave dobite na telefonski številki 031 706 509 in na avtobusu plačate 12.-€ za avtobusni prevoz. Za ogled soteske pa bo potrebno plačati pred vstopom  še 4.50 € .

VAREN KORAK  PO DEŽELI SLOVENSKIH KOROŠCEV !