PRISTOVŠKI STORŽIČ

 

 

 

 

V NEDELJO, 25. MAJA 2008, OB 7.00 URI – NA GLAZIJI

 

 

Pristovški Storžič, 1759 m.n.v. imenovani tudi Koroški Storžič, dominira s kratko, a široko in navpično vzhodno steno ter nazobčanim grebenom nad Jezerskim vrhom. Tudi ostala pobočja so zelo strma, vendar razmeroma kratka. Gora stoji skoraj v celoti na avsrtijskih tleh, le neznaten del južne rame pripada Sloveniji.Na vrhu je križ, vpisna knjiga in tabla obrnjena proti  jugu. Na tabli je napis » Koroška – svobodna in nedeljena, ki ni v časti našemu evropskemu duhu, saj obuja datum plebiscita in politično nestrpnost.

Vzpon na ta vrh spada med najlepše izlete v Karavankah.Razgled je izreden: Košuta, Triglav, Storžič, Grintavci, Raduha, Olševa, Peca, Obir, Koroško in Jezersko.

 

S postajališča na Glaziji se ob 7.00 uri in na AP v Žalcu odpeljemo  do bivšega mednarodnega mejnega prehoda  na Jezerskem vrhu. Tukaj zapustimo avtobus in smerna tabla na desni nas usmeri po širokem kolovozu priti severu do lovske kočice, 20 minit s počitkom in vodo.Tukaj je razpotje in mi krenemo levo navkreber skozi strm gozd, tako imenovani Krainerjeva pot, markacija št. 626. Tu je pot zelo ozka, ponekod izpostavljena, toda zavarovana, pokrajina pa izredno pestra, saj pripelje po skalnatem južnem grebenu ob širokih razgledih in globinskih pogledih naravnost na vrh. Za omenjeni vzpon  bomo potrebovali 1.30 – 2 ure.

 

Po krajšem počitku poiščemo markacijo št. 630 in nato sledi spust na planino Keppo, nato skozi svetel gozd in pridemo na samotni rovt.  Sledimo stezi, ki nas pripelje do studenca s koritom. Po 45 minutah prispemo v Korte (Trogern), do gostilne Muri pri Pristovniku, 991 m.n.v. V kolikor nas tukaj ne bo čakal avtobus, se bomo spustili nekoliko niže, do naslednje gostilne pri Franceljnu,756 m.n.v. Za spust bomo potrebovali dve do tri ure.

 

 

Izlet bo vodil PLV SLAVKO ŠKRUBEJ in omejeno turo bomo zmogli prehoditi v petih urah.

 

Vse informacije in prijave boste dobili na telefonski številki 031 706 509 in na avtobusu. Cena prevoza je 12.-€.

 

 

 

VAREN KORAK NA IZLETU; KI SPADA MED NAJLEPŠE IZLETE V KARAVANKAH !