RAZSUŠICA

 

                               

             

 

 

 

 

 

 

        V NEDELJO, 19. APRILA 2009 OB 7.00 URI

 

Ponovno vas vabimo po Čičeriji na njen najvišji vrh Razsušico, 1082 m.n.v., ki pa ni tako mogočen in obiskan kot Slavnik, 1982 m.n.v. in mnogi mislijo, da je prav ta vrh najvišji. Obiskali ga bomo v času, ko je tu  veliko cvetja, predvsem bledo rumeni ušivci, narcise, ilirski mečki in morda tudi že kakšna  kranjska lilija.

 

Izpred Glazije se odpeljemo ob 7.00 uri in ob 7.10 na AP V Žalcu,prav tako iz vseh AP, kot smo dogovorjeni. V zaselku Zagrad  zapustimo avtobus in se peš odpravimo na  Žabnik ali Ostrič, 1054 m.n.v., ki je lepo ošiljen, travnati vrh. Sledi grebenska pot mimo vrha Griže 1078 m.n.v. in do vrha Medvižica 1081 m.n.v. Na tem vrhu bomo poplačani z izjemnim razgledom na vrsto okoliških  vrhov in dolin, pa tudi Matarsko podolje gledamo zdaj iz nekoliko drugačne perspektive. Podolje je kamnito in bogato s kraškimi žlebiči, ponvicami in škrapljami.Od tu  imamo še 25 minut hoje  po gozdu, da se povzpnemo na kamnita grebena na vrha Razsušice in naprej do Male Pleševice, 953m.n.v., ki pa ni tako razgleden in  je na njem  malo prostora.

 

Sledi spust do križišča poti Velika Vrata, 761 m.n.v. in preko Velike Pleševice, 908 m.n.v. do Malih Vrat, 695 m.n.v.Tukaj se razdelimo v dve skupini,

 

Prva skupina bo zavila levo in v eni uri in pol bo prispela v samotno gručasto vas

Skadanščina. Blizu ni drugega naselja. V vasi stoji cerkvica sv. Roka. Okolica  vasi je vrtačasta in polna kraških jam in brezen. Domačini govore narečje z veliko hrvatizmi.

Tukaj nas bo čakal avtobus. Za omenjeno pot bomo potrebovali pet do šest ur zmerne hoje.

 

Druga skupina si bo pot podaljšala za dobri dve uri in sicer bo pot nadaljevala na vrh Slavnika, 1028 m.n.v in nato po markirani poti SPT do vasi Skadanščice.

 

Tura ni zahtevna, bo pa razgibana in zanimiva in po njej vas bo vodil PLV SLAVKO ŠKRUBEJ. Ne pozabite na osebno izkaznico, ker se bomo gibali na obmejnem območju s R Hrvaško. Vse informacije in prijave dobite na telefonski številk 031 706 509 in na avtobusu plačate 16.00 € za prevoz in plačilo AC.

 

 

    VAREN KORAK IN LEP DAN NA NAJVIŠJEM VRHU ČIČARIJE !

  

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             PRIJETEN DAN NA NAJVIŠJEM VRHU SLOVENSKE ČIČARIJA !