RILKEJEVA  PEŠPOT                     

 

 

 

 

 

 

V NEDELJO, 2. NOVEMBRA 2008, OB 6.00 URI NA GLAZIJI

 

Dobimo se ob 6.00 uri na Glaziji in ob 6.10 uri na AP v Žalcu in se odpeljemo mimo Sežane do Sesljana (Sistiana) v Tržaški pokrajini (občina Devin-Nabrežina). Slikovita Rilkejeva pešpot se prične nad Sesljanskim zalivom, 70 m.n.v in vodi do Devinskega gradu. Speljana je po robu strmo dvigajoče se planote (tudi do 100m nad morjem), je dobo zavarovana z ograjo in nudi številne razgledne točke. Dolga je 2 km, lahkotna, sproščujoča in razgibana. Je izjemno naravno okolje, ki predstavlja stičišče med mediteransko  in Srednje-Vzhodne Evropsko (značilni biotopi) floro. Ob poti nas spremljajo zanimivi kraški pojavi (škraplje, žlebiči, griža). Zaključimo jo pri Devinskem gradu, ki je zgrajen na kraškem grebenu, s katerega se odpira očarljiv pogled na Tržaški zaliv. Postanek za  fakultativen ogled gradu ob doplačilu vstopnine 5.00 €.

Nato nas avtobus  odpelje nekoliko naprej do izvirov reke Timave.

 

Nadaljujemo do naravnega rezervata izliva reke Soče, kjer se bomo sprehodili po raznolikem okolju s številnimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, med vodnimi izviri, trsjem, poplavljenimi travniki, kjer srečamo tudi divje avtohtone Camargujske konje.

 

Po nekaj urah se poslovimo od Soče in obiščemo še Doberdob «Slovenskih fantov grob« - ogled spomenika, sprehod po planoti med bohotnimi grmiči ruja, nato pa še do kraške zidanice, kjer bomo degustirali teran in pršut.

 

Omenjeno čudovito turo bo vodila PLV MILENKA KAJTNER in jo bomo zmogli v štiri ali petih urah in je primerna za vse starostne skupine.

 

Prijave in informacije sprejemamo na telefonski številki 031 706 509 in na avtobusu plačate 25.00 €: za avtobusni prevoz, dnevnico voznika, parkirnina, AC, vstopnino v NP izliv Soče, za domači kruh, pršut in degustacijo.

 

 

VELIKO UŽITKOV V NACIONALNEM PARKU, PO RILKEJEVI PEŠPOTI,      

                       IN  TRŽAŠKEM KRASU Z DOBERDOBOM !