SCHOCKL

 

 

 

 

 

 

 

V NEDELJO,18. JANUARJA 2009 OB 7.00 URI NA ZZV CELJE

 

V pogorju Grazer Bergland nedaleč od avstrijskega Gradca se dviga Schcockl,1445 m.n.v. gora, ki je primerna za obisk v tem letnem času.

Gora je prepredena s številnimi gozdnimi cestami in pretežno prekrita z gozdno površino. Vršni plato je neporaščen in v lepem vremenu bomo občudovali Hochschwaba, avstrijsko Golico, madžarske ravnice in seveda Gradec, v daljavi pa tudi našega očaka Triglav.

Zberemo se na parkirnem prostoru ZZV Celje ob 7.00 uri in na AP v Žalcu ob 7.10 uri, od koder se odpeljemo po AC skozi Maribor in preko Šentilja,skozi Gradec, Rinnegg in St. Radegund do Schocklkreutz,1125 m. n.v., kjer bomo izstopili. Pot nas bo vodila mimo zgornje postaje žičnice in mimo 97 m visokega oddajnika avstrijske televizije, vse do lesenega križa, ki je bil postavljen v spomin na pohod nadvojvoda Janeza 1811. leta. Takrat se je peš odpravil z Dunaj v Gradec, kjer je položil temelje za ustanovitev deželnega muzeja- Joannema. V dveh urah počasne hoje se bomo povzpeli na vrh, kjer bomo občudovali bližnjo in daljno okolico. Na tem območju so tudi tri planinska koče in mi se bomo najverjetneje ustavili v koči Theslwirt, 680 m.n.v., kjer bo daljši počite in možno bo tudi kosilo.

Sledil bo sestop do planine Leber ali  planine Rannach, odvisno od vremenskih razmer.V kolikor bo čas dopuščal, nam bo Stane še za razkazal Graz.

Zimsko turo bomo zmogli prehoditi v dobrih štirih oziroma petih urah. Turo bo vodila nam že znana planinska prijateljica Marija, s pomočjo PLV Franja Kuneja.

Prijavite se na telefonsko številko 031 706 509 in na avtobusu plačate 15.00 € za avtobusni prevoz.

 

V zimskih razmerah potrebujemo dobro obutev, gamaše, manjše dereze, pohodne palice, sončna očala, kremo za sončenje in obvezno potrjeno planinsko izkaznico za tekoče leto.