STARI TABOR

 

 

 

 

 

 

 

V NEDELJO, 16. JANUARJA 2011 0B 6.00 URI NA GLAZIJI

 

Prisrčno vabljeni po Slovenski Istri  od Lokev do jame Vilenice, na vrh Starega tabora in do naselja Povir.

 

Zberemo se na že znanih AP in se odpeljemo do vasi Lokev, 440 m. Vas je dobila ime po lokvah in lokvicah, v katerih so vaščani zajemali vodo. Sredi vasi stoji samostojni taborski stolp, ki ni služil samo za shranjevanje žita, temveč tudi domačemu kulturnemu društvu za čitalnico in  za zbiranje vaške mladine. V letu 1994 so v njem uredili muzejsko zbirko s predmeti iz prve in druge svetovne vojne, katero si bomo ogledali. Pot nadaljujemo do pršutarne, ki jo bomo obiskali, če bo to mogoče.

Našo pot nadaljujemo do jame Vilenice. Njeni rovi so razprostranjeni v dveh ali treh nadstropjih od 50 do 150 metrov pod površino, ki so večinoma  polni čudovitega kapniškega okrasja raznih oblik in je ogled resnično pravi užitek za obiskovalce.

Ob jamarskem domu sledimo markirani poti, ki nas pripelje na 603 m visoko Stari tabor. Na njem so razvaline gradišča in tabora, v katerem so se ljudje skrivali pred Turki in drugimi napadalci. Na severu so prepadne stene, od koder je  zelo lep razgled proti celotni severni strani. Po okrepčilu iz nahrbtnika sledi spust v vas Povir , ki je na višini 401m in tukaj nas bo  tudi čakal avtobus.

 

Če nam bo čas dopuščal, se bomo oglasili pri naši Zdenki, da ugotovimo in poizkusimo sadove našega lanskoletnega dela.

 

Za izlet se prijavite na tel. št. 031 706 509 - FRANJO in na avtobusu plačate 20.00 € za prevoz in AC.

Vodil pa vas bo  PLV  FRANJO KUNEJ.

 

          VAREN KORAK PO SLOVENSKEM KRASU !