TRSTELJ

 

 

 

 

 

 

 

V NEDELJO, 6. APRILA 2008 OB 6.00 URI NA GLAZIJI

 

Vabimo vas na Stjenkovo kočo na Trstelju, 610 m.n.v., ki stoji tik pod vrhom Trstelja, 643 m. n.v. , najvišjim vrhom Črnih hribov, ki se dvigajo nad planoto Tržaško - komenskega krasa med Lipo in Opatjim selom ter padajo proti Vipavski dolini med Dornberkom in Mirnom. Sprehodili se bomo po grebenu in osvojili sedem vrhov.

 

S postajališča na Glaziji se odpeljemo z našim Edvardom skozi Ajdovščino in  Dornberka do prevala Železnih vrat, 455 m.n.v. Tukaj zapustimo avtobus in smo v dvajsetih minutah na Stjenkovi koči.Tu se nam bo pridružil PLV Anton, ki  nas je vodil po vrhovih Stola, 629 m.n.v., Stolovca, 563 m.n.v., Vrtovka, 502 m.n.v., Renškega vrha, 449 m.n.v., V. vrha, 463 m.n.v. in

Fajtjinega hriba, 433 m.n.v. Po osvojenih sedmih vrhovih se po gozdni cesti vrnemo  do koče, kjer nas čaka slastna jota in kozarec črnega vina.

Razgled z vrhov bo izredno lep. Proti vzhodu bomo videli Trnovski gozd s

Čavnom in za gričevjem med Braniško in Vipasko dolino Nanos, v bližini pa bosta malo nižje vrhova Kačnik in Lipnik, ki ju od Trstelja loči le preval Železna vrata; od vzhoda proti jugu so na obzorju Snežnik, Vremščica in Slavnik; na jugu in proti zahodu je obširna  planota Tržaško – komenskega krasa, prek katerega se lepo vidi Tržiški zaliv s Tržičem; proti zahodu se razprostirajo pobočja Črnih hribov in proti severu padajo pobočja Črnih hribov v Vipavsko dolino, nad njo pa se dviga nizko gričevje proti Novi Gorici  in južnem pobočju Trnovskega gozda.

 

Izlet bo vodil PLV Franjo Kunej  in turo bomo zmogli prehoditi v petih do šestih urah

 

Prijavite se na tel.št. 031 706 509 in na avtobusu plačate 15 € za prevoz.

 

VAREN KORAK PO TRŽAŠKO – KOMENSKEM KRASU !