VERTOVČEV POHOD 

 

 

 

 

 

 


Turistično informacijski center Ajdika iz Ajdovščine, nas vabi na 11. pohod po Vertovčevih poteh.  Pohod je v spomin na dušnega pastirja Matija Vertovca , pisca VINOREJE, prve knjige o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu v slovenskem jeziku.

 

V NEDELJO, 20. NOVEMBRA 2011 OB 6.00 URI NA GLAZIJI

 

Dobimo se na Glaziji ob 6.00 uri in na AP V Žalcu ob 6.10 uri ter se odpeljemo do Ajdovščine in nato še 2 km do vasi Ustje, 85 m. Tukaj nas bodo domačini postregli s primernimi okrepčili. Nato pohod pričnemo do zaselka Uhanje, od tod navkreber po poti do zaselka Tevče, nato po položni starodavni poti do Vrtovč, od tu po cesti do Šmarja. Po kratkem postanku ob spominskem obeležju in ogledu prikaza njegovega življenja in dela, nadaljujemo pot do zaselka Potok. Nato se po položni poti povzpnemo na preval pod Ostrim vrhom. Zadnji del poti je kar strm. Pohodniki se lahko povzpnejo tudi na Ostri vrh. Nadaljujemo po poti do zaselka Marci in naprej do Britiha na Planini. Tu bo krajša slovesnost, pohodniki pa si bodo lahko postregli s toplo malico za 4.00 €. Iz Britha se po poti spustimo mimo cerkvice Svete Marjete do Dolenj in po cesti na izhodišče pri hrastu na Ustjah.

.

V knjigi Argonavti, ki jo je napisal Radivoj Rahar, so pred dobrimi 4000 leti z ladjo Argo grški junaki imeli v zaselku Uhanje najhujšo preizkušnjo. Domačini so jim na reki Vipavi pripravili nevarno zasedo in le po veliki sreči so se rešili.

 

Turo bo vodil V PZS MITJA ČMER in je primerna za vse starostne skupine in jo bomo zmogli prehoditi v petih do šestih urah.

 

Informacije in prijave  na telefonski številki 041 368 651- MITJA in na avtobusu plačate  15.00 € za prevoz in AC.