VRHPOLJSKI POHOD

 

 

 

 

 

 

 

V NEDELJO, 24 FEBRUARJA 2008 OB 7.00 URI NA GLAZIJI

 

 

Vinarsko turistično društvo Vrhpolje nas vabi na tradicionalni pohod  » MED VRHPOLJSKIMI VINOGRADI«, zadnjo nedeljo v februarju.

 

Zberemo se ob 7.00 uri na AP Glazija in ob 7,10 uri na AP Žalec. Odpeljemo se  proti Vipavi,kjer zavijamo desno do naselja Vrhpolje.

 

Začetek in konec pešpoti je v Vrhpolju pred Gasilskim domom Pot nas pelje skozi vingrade pod vznožjem vasice Duplje do znanega letnega Lanthierijevega dvora Zemono, ki ga obkrožajo vinogradi – trte sauvignona. Pot nadaljujemo proti pobočju Nanosa in pod Starim gradom, 225 m n.v., ob hudourniku Bela krenemo nazaj proti Vrhpolju. Ob poti so mlini in kovačije ter čudoviti tolmuni:Kotelj, Sklečka, Korita, Tekc in Hudičev stolček. Po ustnem izročilu je sam hudič zvalil skalo v tolmun tako, da je pod njo nastalo priljubljeno kopališče. Višje v soteski je mogočna stena, ki jo je voda skozi tisočletje grizla in na njej pustila čudovite sledi. Izza struge se dviga tudi znana plezalna stena Bela, obiskana s plezalci iz cele Evrope. Tukaj se ločimo od hudournika Bele in pridemo visoko na vasjo na Pšavo, od koder se odpre pogled v dolino in na višje ležeče vinograde. Ob poti so razvaline majhnega samostana, kapucini so v njem že davno pridelovali vino. Nato sledi spust mimo cerkvice sv. Ahacija, 224 m n.v. ob vinogradih, ki  nam zaradi izredne lege dajejo najboljše grozdje za vrhunska vina.

 

Pot ni težavna in jo bomo prehodili v dobrih štirih urah.

 

Po njej pa nas bo vodil PLV Slavko ŠKRUBEJ. Primerna  je za vse starostne skupine, saj ni težavna  in gre po lahko prehodnih poljskih poteh, z manjšimi vzponi in spusti, seveda pa je potrebno imeti pohodniško opremo.

 

Prijavite se na telefonsko številko 031 706 509 in na avtobusu plačate 15 € za prevoz.

 

LEP SONČEN POHOD PO DEŽELI SAUVIGNONA!