znak PDZZVVrtaško Sleme

v nedeljo, 4. 7. 2010, ob 6. uri

 

Na pot bomo krenili z običajnih postajališč (ob 6. uri pa z Glazije) in se odpeljali do Mojstrane, ki bo tokrat naše izhodišče. Na cesti proti Vratom se na desno kmalu odcepi pot proti Vrtaški planini (1462m), ki je naš prvi cilj.  Planina po mnenju naravovarstvenikov sodi med najbolj neokrnjene predele Triglavskega narodnega parka, izredno bogati sta tudi njena favna in flora. Na njej stoji pastirski stan, zgrajen leta 1932, v tem času pa se tam pase od 40 – 50 krav. Po krajšem počitku bomo nadaljevali pot po pašnikih do razcepa, ki nas desno popelje na Vrtaški vrh (1898),  naprej pa h končnemu cilju – zelo razglednemu Slemenu (2076 ali 2077, različni viri). Odprli se nam bodo osupljivi razgledi, zlasti proti Martuljkovi skupini,

Pot bo v celoti dolga od 7-8 ur, krajša varianta (5-6 ur) pa je vzpon na Vrtaški vrh, ki z razgledi prav nič ne zaostaja. Ta skupina se bo vrnila do pastirskega stanu, kjer se bomo ponovno sešli.

Če bo volja in še dovolj moči, se bomo vračali preko zgornjega in spodnjega slapa Peričnik.

Pot ni zahtevna in bomo zanjo potrebovali običajno planinsko opremo, vodila pa nas bo VPZS Milenka Kajtner. Ne pozabite na zaščito pred soncem!

Prijavite se Milenki na tel. št. 031 273 329, prevozni stroški pa bodo znašali 14 EU.