ŽINGARICA

               

 

 

 

 

 

    V NEDELJO, 9. MAJA 2010, OB 7. 00 URI NA GLAZIJI.

 

Vse ljubitelje pohodništva vabimo po zahodnem delu Karavank, na nekdaj slovensko goro Žingarico, tudi Bundrovc, nekdaj domače ime Sinja gora in sedaj po nemško Singerberg.

 

Dobimo se na že znanih avtobusnih postajališčih in ob 7.00 uri na AP na Glaziji in ob 7.10 na AP v Žalcu ter se odpeljemo skozi Ljubeljski predor do vasi Struga- Strau,  naprej do vasi Trnje- Dornach, 464 m.n.v.. Tukaj zapustimo avtobus in poiščemo označeno planinsko pot št. 654 in se peš odpravimo mimo Babnjaka skozi vas Žingarico, kjer se odpro Žingarjevi travniki in čez nekaj minut smo pri kmetiji, ki je hkrati gostilna, 836 m.n.v.(Singerbauer). Brž za domačijo se pokaže smerna tabla, odcepa  traktorskega kolovoza levo navzgor v gozd. Pri razpotjih se držimo levo, prečkamo gozdno cesto in čez uro hoda prispemo na kraj, od kodre se steza pne naprej v številnih ključih. Čez četrt ure prispemo na poseko, kjer se steza nekoliko izgublja, vendar je orientacija enostavna: po poseki na ravnost kvišku dosežemo vrh s trigonometrijskim znamenjem ŽINGARICA – SINGERBERG, 1598 m.n.v. Za omenjeni vzpon smo potrebovali tri ure. Lep in prostran razgled nam je poplačan na romantičen Rož in severne stene Karavank.

 

Sledi grebenska pot proti zahodu po planinski poti št. 654 do kote 1554, m.n.v. in naprej do Albinka (Halbingsattel), 1369 m.n.v.) nato skrenemo levo in prispemo v Slovenji Plajberk (Vindisch –Bleiberg). V tem pogorju naletimo na številne zasute svinčene rudnike. Njihova imena so: Kolomajka, Raškoba, Razpotje…). Za spust bomo potrebovali uro in pol zmerne hoje.

 

Omenjeno planinsko turo bo vodil PLV Slavko Škrubej. Ne pozabite manjših derez, saj je možno, da nas bodo ponekod presenetile snežne zaplate.Za omenjeno turo bomo potrebovali  do pet ur. Prijave zbira Slavko na tel št. 041 613 854 v popoldanskem času in na avtobusu plačate 12.00€ za prevoz.

 

V nahrbtniku naj bo zdravstvena in osebna izkaznica ter planinska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto.

 

 

PRIJTNO DRUŽENJE IN VAREN KORAK VAM ŽELIMO PO SLOVENSKI                

                                                       KOROŠKI !