ŽUPANČIČEVA POT                                    

 

 

 

 

 

 

 

V SOBOTO, 14. JUNIJA 2008, OB 6.00 URI NA GLAZIJI

 

                                                       »Vedel sem,da mi je tekla zibka v

                                                          Beli krajini, polni svetlobe in

                                                         blagoglasja… »

                                                                                 Oton Župančič

 

Vabimo vas, da se udeležite 11. pohoda po ŽUPANČIČEVI POTI, ki ga prireja vsako leto Športno turistično društvo Vinica in je posvečen spominu Otona Župančiča, belokranjskega rojaka, velikega slovenskega pesnika. Pot povezuje kraje  med pesnikovo rojstno Vinico in Dragatušem, kjer je preživel svoja otroška leta. Kot dijak je to pot večkrat prehodil, ko se je iz Novega mesta peš vračal domov v Dragatuš, od tem pa k sorodnikom v Vinico.

 

Zberemo se ob 6.00 uri na AP Glazija in ob 6,10 uri na AP Žalec ter se odpeljemo v Dragatuš pred Župančičev hram. Pot nas bo vodila po vaški poti mimo izvira Dobreč ( »najtišje drage sveta«, kot jo je imenoval pesnik ) do Pustega Gradca in od tam do Velikega Nerajca, skozi Krajinski park Lahinja, do izvira Lahinje. Pot bomo nadaljevali skozi Belčji Vrh, Hrast in Perudino, od koder se bomo povzpeli na Žeželj, od tam pa po romarski poti na Golek in naprej v Vinico.

 

Med  štiri urnim pohodom si bomo ogledali naravne in kulturne znamenitosti teh krajev, lahko pa se bomo tudi okrepčali z belokranjskimi dobrotami. Pohod bomo zaključili v kampu na Vinici.

 

Kdor želi, lahko plača startnino 10.- €, katera vključuje topel obrok in darilo.

Na poti domov, v kolikor bo čas dopuščal, si bomo ogledali še » Skrivnostni

oltar  v gozdu ».Antično svetišče mitrej v Rožancu je izreden zgodovinski spomenik v Beli krajini. V  apnenčasti skali je vklesana podoba, kako Mitra ubija belega bika.

 

Izlet bo vodil PLV FRANJO KUNEJ.

 

Prijavite  se na že znano telefonsko številko 031 706 509, na avtobusu plačate 15.-€ za prevoz.